Organska bašta
U vremenima kada je potrebno sačuvati resurse, a proizvesti zdravstveno-bezbednu hranu, podizanje bašti i ozelenjavanje okućnica je i naš doprinos očuvanju predela u kojima živimo, očuvanju biljnog i životinjskog sveta i održanju režima voda. Budućnost i opstanak su i u našim rukama!
čitaj dalje ->
čitaj dalje ->
Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.
U okviru projekta ZEC napravljen je priručnik koji će učenicima, njihovim roditeljima kao i građanima opštine Mladenovac poslužiti kao osnova za podizanje i negovanje njihovih bašti. Samo da dodam da se crteži malih baštovana, koji …
Ovo je mesec kada se poslednji plodovi prikupljaju sa leja pred kišu, mraz i sneg. Novembar je uvek ćudljiv, može biti suv i topao kao ove godine ili hladan i tmuran. Veoma …
Ovaj avgust će svakako ostati upamćen po borbi da se sačuva što više plodova od uticaja prekomerne kiše i stalne vlage u vazduhu. Teško se mogu izbrojati sunčani dani, a i kada se sunce pojavi …
Vredni baštovani iz Baštališta (Baštenska zajednica u Slancima) su za nepuna 3 meseca od zapuštene parcele napravili organske baštice i već za branje stižu kupus, keleraba, rotkve, boranija, grašak,blitva, luk, krastavci, tikvice…
Macerat od paradajza Za pripremu ovog zaštitnog sredstva mogu se ubrati listovi paradajza ali i iskoristiti malo veči zaperci. Uzeti 2 šake listova, zgečiti ih i preliti sa 2 l vode i tečnost ostaviti da …
Kako leto odmiče, a biljke povećavaju lisnu masu i počinju da rađaju plodove, javlja se I potreba za njihovim prihranjivanjem u vidu organskih čvrstih ili tečnih đubriva. Iako se kompost najčešće pravi u kasnu jesen …
Poreklo i sastav Kupus pripada grupi najstarijeg povrća, a još u antičkoj Grčkoj i Rimskom carstvu koristio se i kao hrana i kao lek. Nastao je selekcijom u dugom vremenskom periodu od divlje biljke koja …
Lisne vaši su česti nametnici na povrću, a takođe na voću i ružama. Razlikuju se po boji i mogu biti zelene, crne, svetloljubičaste ili bele kao i po načinu na koji oštećuju lišće. Od povrća …
U bašti uveliko za branje stižu rani kupus, kelj, rani karfiol i keleraba kao i šargarepa, krompir, grašak, tikvice i krastavac iz rane proizvodnje. Paradajz koji je rasađen tokom aprila i maja već ima plodove, …
Нема коментара:
Постави коментар